Masseren is waarschijnlijk de oudste vorm van therapie. Al eeuwenlang is massage een waardevolle manier om mensen te laten ontspannen en lichaam en geest te stimuleren zichzelf te helen. 5000 Jaar geleden werd massage al toegepast in het Midden- en Verre Oosten, sinds 1900 is er ook in Europa een toenemende belangstelling. Inmiddels is lichaamsmassage erkend als behandelmethode voor behoud en verbetering van onze gezondheid.
Massage geeft een ontspannen gevoel maar heeft ook verstrekkende fysiologische effecten. Massage werkt in de eerste plaats gunstig op de zenuwreceptoren in de huid. Gestimuleerd door de ritmische massagebeweging, zenden ze impulsen naar het centrale zenuwstelsel vanwaar  ontspanningsimpulsen naar de spieren worden teruggestuurd. Een bepaalde massagebeweging, effleurage of schudden, heeft direct een kalmerend effect op de zenuwuiteinden.
Het spierstelsel vindt op diverse manieren baat bij massage. Allereerst laat het spieren rekken en ontspannen, maakt ze soepeler en vergroot zo de bewegingsuitslag. Verder helpt massage bij het herstel van geblesseerde spieren, door ze mechanisch van het stofwisselingsafbraakprodukt melkzuur te ontdoen.

Ontspanningstherapie is bedoeld voor mensen die zich moeilijk kunnen ontspannen, lijden aan veel stress of onverklaarbare gezondheidsklachten hebben. Wij bieden verschillende technieken aan om beter te leren ontspannen. Deze technieken kunt u toepassen als u spanning in uw lichaam voelt opkomen, bijvoorbeeld na een drukke dag. U ervaart zo het beste welke vorm van ontspanningsoefening bij u past.

Massage en ontspanningstherapie kan een geschikte aanvullende behandeling zijn bij allerlei vormen van fysiotherapie.

Babymassage (Shantala)
Shantala babymassage is een totale lichaamsmassage die wordt uitgevoerd met rustige ritmische handgrepen.
Deze vorm van massage heeft een ontspannende werking, zowel voor jezelf als voor je baby.

Voordelen van shantala baby massage
• Versterken band kind-ouder/verzorger
• Huilende baby’s worden rustiger
• Slechte slapers slapen beter door
• Baby’s die zich veel spannen en strekken ontspannen zich vaker
• Krampjes en obstipatieklachten nemen af

De massage wordt gebruikt als aanvulling op de kinderfysiotherapeutische behandeling en valt daarom onder de vergoeding fysiotherapie. Vind u het leuk om heerlijk te ontspannen samen met uw baby dan kunt u ook een individuele cursus shantala babymassage volgen waarin alle massagehandelingen geleerd worden. Het doel van de cursus is dat u kennis krijgt van de
massage en de ontwikkeling van uw baby.